Results 1 to 2 of 2
Discuss 1994 Geo Prizm Problems in the alt.autos.gm forum at Car Dealer Forums; I have a 1994 Geo Prizm that has been a greta car for the past ...
  1. #1
    skandris102580
    Guest

    Default 1994 Geo Prizm Problems

    I have a 1994 Geo Prizm that has been a greta car for the past 3 years for
    me. About a week ago the alternator died and I had to replace it. Once
    replaced, all went well. My lights were bright again and the car stopped
    studdering because the car wasn't getting enough power. Last friday I
    noticed that my battery light had come on, and would stay on until I
    started driving. I dismissed it as the old alternator had almost killed my
    battery which is about 4 years old now and that I would have to replace it.
    I went to advanced auto parts today to have my battery tested and the guy
    who tested it said that it was fine, it just had a low charge probably due
    to that fact that my amp for my stereo had a bad ground. I fixed the ground
    for my amp and thought my problems were over. I guess I was wrong. I got
    almost to work and my AC was running very low. After that, my stereo, my
    XM and all my dash lights go out. The first thought in my head was
    WTF!?!?! I got the car around the corner and turned the car off. The car
    now would not start. Once again... WTF?!?!? I called my mechanic and asked
    him about the problem. He told me that the alternator that I just replaced
    was bad and now my battery was probably fried with it. Is this possible???
    How does a brand new alternator go bad in a week? could there be other
    problems with my car???


  2. #2
    Mike Marlow
    Guest

    Default Re: 1994 Geo Prizm Problems


    "skandris102580" <skandris102580@comcast.net> wrote in message
    news:5be8354bc99b07c18713ffb3e7b191cc@localhost.ta lkaboutautos.com...
    > I have a 1994 Geo Prizm that has been a greta car for the past 3 years for
    > me. About a week ago the alternator died and I had to replace it. Once
    > replaced, all went well. My lights were bright again and the car stopped
    > studdering because the car wasn't getting enough power. Last friday I
    > noticed that my battery light had come on, and would stay on until I
    > started driving. I dismissed it as the old alternator had almost killed my
    > battery which is about 4 years old now and that I would have to replace

    it.
    > I went to advanced auto parts today to have my battery tested and the guy
    > who tested it said that it was fine, it just had a low charge probably due
    > to that fact that my amp for my stereo had a bad ground. I fixed the

    ground
    > for my amp and thought my problems were over. I guess I was wrong. I got
    > almost to work and my AC was running very low. After that, my stereo, my
    > XM and all my dash lights go out. The first thought in my head was
    > WTF!?!?! I got the car around the corner and turned the car off. The car
    > now would not start. Once again... WTF?!?!? I called my mechanic and asked
    > him about the problem. He told me that the alternator that I just replaced
    > was bad and now my battery was probably fried with it. Is this possible???
    > How does a brand new alternator go bad in a week? could there be other
    > problems with my car???
    >


    Yes - sometimes new parts do fail right out of the box. Not so frequently,
    but enough to recognize the fact. Have the counter guys at advance auto put
    your car on the tester again. Have them check both the battery and the
    alternator.

    Could there be other problems? Absolutely. You mention that you have an
    amp in the car. Have you either calculated or consulted with someone
    knowledgeable about the load that amp puts on your charging system? Do you
    know the rated output of the alternator you had/put in the car? Is it
    sufficient for the load you draw?

    The fact that you first started to notice a problem when the car was at an
    idle is indicative of low alternator output at an idle. You don't have any
    belt squeal from the alternator belt, do you?

    When did your problems start? Were they shortly after you put the amp in or
    have you had the amp in there for a while?

    Try disconnecting your amp and see if that makes a difference.

    --

    -Mike-
    mmarlowREMOVE@alltel.net



Similar Threads

  1. 2001 Prizm problems
    By ---MIKE--- in forum alt.autos.gm
    Replies: 5
    Last Post: 09-28-2008, 11:30 PM
  2. 2001 Prizm problems???
    By ---MIKE--- in forum alt.autos.toyota
    Replies: 10
    Last Post: 09-11-2008, 06:23 AM
  3. 1994 Geo Prizm - electric car
    By Ed in forum alt.autos.gm
    Replies: 1
    Last Post: 07-13-2007, 04:39 AM
  4. 1994 850T AC problems
    By Steve in forum alt.autos.volvo
    Replies: 1
    Last Post: 09-12-2006, 02:52 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •