Results 1 to 5 of 5
Discuss 2001 aztek 3.4 runs hot in the alt.autos.gm forum at Car Dealer Forums; Just replaced the engine in daughter in laws 2001 3.4 Aztec. Radiator fans running when ...
  1. #1
    justme
    Guest

    Default 2001 aztek 3.4 runs hot

    Just replaced the engine in daughter in laws 2001 3.4 Aztec.
    Radiator fans running when A/C on and gauge reads normal.
    Shut the air off and it runs hot,gauge very close to red line before fans run.
    Why do the fans come on so late and only run a short time?
    What can I do to make the fans run sooner?



  2. #2
    steve_f
    Guest

    Default Re: 2001 aztek 3.4 runs hot


    justme wrote:
    > Just replaced the engine in daughter in laws 2001 3.4 Aztec.
    > Radiator fans running when A/C on and gauge reads normal.
    > Shut the air off and it runs hot,gauge very close to red line before fans run.
    > Why do the fans come on so late and only run a short time?
    > What can I do to make the fans run sooner?
    >
    >
    > ------=_NextPart_000_0131_01C6BBEA.D21A2CF0
    > Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
    > Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    > X-Google-AttachSize: 936
    >
    > <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
    > <HTML><HEAD>
    > <META http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=iso-8859-1">
    > <META content="MSHTML 6.00.2900.2963" name=GENERATOR>
    > <STYLE></STYLE>
    > </HEAD>

    why was the engine replaced? was this a symptom prior to engine
    replacement ? about how many miles are on the new engine?
    > <BODY bgColor=#ffffff>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4>Just replaced the engine in daughter in laws 2001
    > 3.4 Aztec.</FONT></DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4>Radiator fans running when A/C on and gauge reads
    > normal.</FONT></DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4>Shut the air off and it runs hot,gauge very close
    > to red line before fans run.</FONT></DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4>Why do the fans come on so late and only run a
    > short time?</FONT></DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4>What can I do to make the fans run
    > sooner?</FONT></DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4></FONT>&nbsp;</DIV>
    > <DIV><FONT face=Arial size=4></FONT>&nbsp;</DIV></BODY></HTML>
    >
    > ------=_NextPart_000_0131_01C6BBEA.D21A2CF0--



  3. #3
    justme
    Guest

    Default Re: 2001 aztek 3.4 runs hot

    Original engine needed head gaskets and had a bottom end knock.
    The bone yard engine has 85,000 miles on it and runs smooth as silk.
    I have no idea if the first engine ran hot or not.
    All is ok until sitting at 1 or 2 long stop lights with the air shut off
    then the gauge goes up close to the overheat red line.


    "steve_f" <steve_f474@hotmail.com> wrote in message
    news:1155178857.549274.107290@q16g2000cwq.googlegr oups.com...
    >
    > justme wrote:
    >> Just replaced the engine in daughter in laws 2001 3.4 Aztec.
    >> Radiator fans running when A/C on and gauge reads normal.
    >> Shut the air off and it runs hot,gauge very close to red line before fans
    >> run.
    >> Why do the fans come on so late and only run a short time?
    >> What can I do to make the fans run sooner?
    >>
    >>
    >> ------=_NextPart_000_0131_01C6BBEA.D21A2CF0
    >> Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
    >> Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    >> X-Google-AttachSize: 936
    >>
    >> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
    >> <HTML><HEAD>
    >> <META http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=iso-8859-1">
    >> <META content="MSHTML 6.00.2900.2963" name=GENERATOR>
    >> <STYLE></STYLE>
    >> </HEAD>

    > why was the engine replaced? was this a symptom prior to engine
    > replacement ? about how many miles are on the new engine?
    >> <BODY bgColor=#ffffff>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4>Just replaced the engine in daughter in laws
    >> 2001
    >> 3.4 Aztec.</FONT></DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4>Radiator fans running when A/C on and gauge
    >> reads
    >> normal.</FONT></DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4>Shut the air off and it runs hot,gauge very
    >> close
    >> to red line before fans run.</FONT></DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4>Why do the fans come on so late and only run
    >> a
    >> short time?</FONT></DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4>What can I do to make the fans run
    >> sooner?</FONT></DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4></FONT>&nbsp;</DIV>
    >> <DIV><FONT face=Arial size=4></FONT>&nbsp;</DIV></BODY></HTML>
    >>
    >> ------=_NextPart_000_0131_01C6BBEA.D21A2CF0--

    >




  4. #4
    John Horner
    Guest

    Default Re: 2001 aztek 3.4 runs hot

    justme wrote:
    > Original engine needed head gaskets and had a bottom end knock.
    > The bone yard engine has 85,000 miles on it and runs smooth as silk.
    > I have no idea if the first engine ran hot or not.
    > All is ok until sitting at 1 or 2 long stop lights with the air shut off
    > then the gauge goes up close to the overheat red line.
    >
    >


    I think that the fan on those is controlled by the engine management
    computer. If so, there is nothing you can easily do to kick it in sooner.

    Do check the oil for signs of anti-freeze contamination. The intake
    manifold gaskets on that series of engines fails with alarming
    regularity. The most sensitive easy way to check is with a $25 used
    oil analysis at your next oil change interval. www.blackstone-labs.com
    is one of the companies which can do the analysis for you by mail.

    John


  5. #5
    grappletech
    Guest

    Default Re: 2001 aztek 3.4 runs hot

    "justme" <justmejoe2004nospam@yahoo.com> wrote in
    news:xKadnbzMA_2M4kfZnZ2dnUVZ_oKdnZ2d@comcast.com:

    > Just replaced the engine in daughter in laws 2001 3.4 Aztec.
    > Radiator fans running when A/C on and gauge reads normal.
    > Shut the air off and it runs hot,gauge very close to red line before
    > fans run. Why do the fans come on so late and only run a short time?
    > What can I do to make the fans run sooner?
    >
    >



    Is there some sort of coolant sensor that needs replacing perhaps? Or an
    electronic module of sorts that triggers the fans? I'd get a Chilton's or
    Haynes at Autozone and trace it out.

    ----== Posted via Newsfeeds.Com - Unlimited-Unrestricted-Secure Usenet News==----
    http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World! 120,000+ Newsgroups
    ----= East and West-Coast Server Farms - Total Privacy via Encryption =----

Similar Threads

  1. 2004 Aztek Front End
    By blubhead in forum alt.autos.pontiac
    Replies: 0
    Last Post: 09-28-2008, 06:33 PM
  2. Replies: 3
    Last Post: 01-07-2008, 10:02 AM
  3. 2002 Aztek blower
    By kdk in forum alt.autos.pontiac
    Replies: 3
    Last Post: 09-12-2006, 01:26 AM
  4. Aztek key stuck out of the ignition
    By John in forum alt.autos.pontiac
    Replies: 0
    Last Post: 09-12-2006, 01:25 AM
  5. 2001 3.4 Aztec runs hot
    By justme in forum alt.autos.pontiac
    Replies: 3
    Last Post: 09-12-2006, 01:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •